יום רביעי, 18 באוקטובר 2017

לחם כדורים נתלש ב-8 טעמים





למרות ההנאה האינסופית מהכנה עוגות שוות ומרשימות וקינוחים מפתים עם תועפות של שכבות יפהפיות,
לפעמים אין דבר שמספק יותר מאפיית כיכר לחם ריחנית שמכינים לבד בבית.
טרייה ואיכותית, בלי שום תוספים או חומרים משמרים, באיזה טעמים שאנחנו רוצים,
כזו שמפיצה ריח ניחוח בכל חדר המדרגות, וכיף אדיר לבצוע ממנה בידיים רעבות ישר מהתנור
ולנשנש בהנאה פרוסה אחר פרוסה.

הפעם כיכר הלחם הסטנדרטית משתדרגת למאפה יפה מראה שירשים את האורחים,
ויהיה תענוג אמיתי לנשנש בארוחת הערב-
לחם כדורים נתלש ב-8 טעמים!




ברעיון המקסים הזה נתקלתי במגזין אוסטרלי, וכמה שהוא מקסים – כמה גם פשוט וקל לעשייה.
עבור הכנת הלחם מחלקים בצק שמרים פשוט ומהיר לאחר ההתפחה להרבה כדורים קטנטנים,
מברישים כל כדור בחמאה מומסת, ומגלגלים לציפוי בכל תוספת שאתם אוהבים.
אפשר להשתמש בתבלינים יבשים, בתבלינים טריים קצוצים, בממרחים עזי טעם וגם בגבינות מגוררות שוות.

אם רוצים להשתדרג באמת, אפשר גם לטמון בתוך הכדורים הפתעות טעימות כמו זיתים, פלפלים קלויים,
קוביות קטנות של פטה, גבינת עיזים רכה או גבינה קשה שאוהבים.




את הכדורים המצופים שהכנו מסדרים בתוך תבנית עם חור במרכזה כך שיאפו בצורה אחידה-
אפשר להשתמש בתבנית בונדט/קוגלהוף או פשוט להניח רינג או קופסת שימורים ריקה במרכז תבנית אפייה רגילה.
כל שנותר הוא להתפיח ולאפות להזהבה, להגיש לשולחן את המאפה הריחני ולתלוש מהכדורים בהנאה. זלילה נעימה!


  






כמה דברים לפני שמתחילים:


-לגירסת פרווה ניתן להמיר את החלב שבבצק במים, את החמאה בבצק ובטבילת הכדורים בשמן זית ולוותר על הגבינה המגוררת בתוספות (אבל חלבי תמיד הכי טעים!)

-כמובן שלא חייבים לטבול את הכדורים בכל סוגי הציפויים שבמתכון, אתם מוזמנים להשתמש בתוספות שאתם הכי אוהבים, 
או להמציא כל ציפוי שווה אחר שנראה לכם טעים.
בכל מקרה לתוצאה יפה ויזואלית כדאי להקפיד להשתמש בציפויים בכמה צבעים שונים.

-כדי שהצבעוניות תבלוט היטב גם בתום האפייה, הקפידו לגלגל את הכדורים כך שיצופו היטב היטב בתבלינים מכל הכיוונים. כמו כן כדאי להקפיד שלא לאפות את המאפה יתר על המידה על מנת שהגוונים לא ישחימו וידהו בסוף האפייה.

-רוצים לשדרג את המאפה? אפשר גם לטמון בכדורים קוביות קטנות של פטה, בולגרית, גבינת עיזים רכה או גבינת קשה עזת טעם. אפשר גם להחביא בתוך הכדורים זיתים מגולענים שלמים או פלפלים קלויים.

-כמו לחמים ביתיים אחרים, גם לחם זה במיטבו ביום ההכנה, ומומלץ לזלול אותו קרוב ככל הניתן למועד האפייה. 
לא מומלץ להכין אותו מראש, למחרת הוא יתייבש ויאבד מהקסם.



לחם כדורים נתלש ב-8 טעמים


החומרים:

לבצק:
600 גרם (4 כוסות ורבע) קמח
10 גרם שמרים יבשים או 30 גרם שמרים טריים
65 גרם (שליש כוס) סוכר
2 כפיות מלח
60 גרם חמאה, רכה מאוד
180 מ"ל (שלושת רבעי כוס) חלב
120 מ"ל (חצי כוס) מים

לטבילה:
100 גרם חמאה, מומסת ומצוננת
1 כף שמן זית
3-4 שיני שום, כתושות

לציפוי:
1/4 כוס פרמז'ן, קשקוול או צ'דר מגוררת
1/4 כוס פטרוזיליה, קצוצה דק
1/4 כוס שקדים פרוסים, גרעיני חמנייה או שיבולת שועל
3 כפות אריסה או פלפלצ'ומה, מדוללות במעט שמן
3-4 כפות זעתר טחון
3-4 כפות שומשום לבן ושחור
3-4 כפות פרג או קצח
3-4 כפות סומק טחון

כלים:
תבנית קוגלהוף/בונדט 24-26 ס"מ
או-
תבנית 24-26 ס"מ + רינג 7-8 ס"מ / קופסת שימורים ריקה

אופן ההכנה:

לבצק:
בקערת מערבל חשמלי עם וו הלישה מערבבים קמח, שמרים, סוכר ומלח. מוסיפים חמאה רכה ומעבדים להטמעה. 
מוסיפים חלב ומים בהדרגה תוך לישה במשך 10 דקות עד לקבלת בצק אלסטי ורך.
(בתחילה יראה שהנוזלים כמעט לא מספיקים, אך תוך דקה הבצק יתאחד. בכל מקרה אם הבצק לא מתאחד תוך דקה-שתיים ניתן להוסיף עוד מעט נוזלים לפי הצורך). מעצבים את הבצק לכדור, מעבירים לקערה גדולה, מכסים במגבת נקייה או בניילון נצמד ומתפיחים עד להכפלת הנפח.

לטבילה:
מערבבים יחד בקערה חמאה עם שמן זית ושיני שום כתושות.

לציפוי:
מחלקים את כל התוספות בין קעריות נפרדות.

להרכבה:
משמנים תבנית תבנית קוגלהוף/בונדט במעט מהחמאה המומסת בעזרת מברשת אפייה,
או משמנים תבנית רגילה ומניחים במרכזה רינג גבוה או קופסת שימורים ריקה ונקייה.

מוציאים אוויר מהבצק ומחלקים אותו לרבעים. יוצרים מכל רבע 15-16 כדורים קטנטנים של כ-3 ס"מ.
מברישים בכל פעם כדור בצק בתערובת החמאה המומסת, מגלגלים בכל פעם בתוספת אחרת ומסדרים את הכדורים בתבנית לסירוגין (לחובבי השום ממליצה בחום גם לפזר את שיני השום הכתושות שמתחבאות בחמאה המומסת בין לבין הכדורים, זה מאוד משדרג! כמו כן כדי להתלכלך כמה שפחות בזמן הטבילה, אפשר להבריש את הכדורים בחמאה ביד אחת ולגלגל בציפוי ביד השנייה, כמו שמכינים שניצל).


מכסים את התבנית במגבת נקייה או בניילון נצמד רופף ומתפיחים ל-30-40 דקות בטמפרטורת החדר כך שהכדורים תופחים חצי תפיחה וממלאים את התבנית. מחממים תנור ל-180 מעלות ואופים 30-35 דקות לגוון זהוב-שחום בהיר, הקפידו שלא לאפות את הלחם יתר על המידה על מנת שצבעוניות התבלינים תישמר והכדורים ישארו רכים. מצננים, מגישים בתבנית או מעבירים בעדינות לצלחת הגשה (כדאי להפוך פעמיים כך שחלקו העליון של המאפה יישאר כלפי מעלה). הלחם במיטבו ביום ההכנה.

26 תגובות:

  1. אנונימי18/10/17 21:41

    מטשלםםםם!
    אם אין לי זמן להכין באותו היום, זה יהיה בסדר להכין ולהקפיא ולמחרת להפשיר ולחמם בתנור?

    השבמחק
    תשובות
    1. כן לא חושבת שיש בעיה :)
      אם רוצים אפשר גם להתפיח יום קודם במקרר ולהרכיב ולאפות למחרת
      נשנוש נעים!

      מחק
  2. מהמם! הולכת לנסות היום

    השבמחק
    תשובות
    1. בהצלחה :) ספרי לי איך יצא!

      מחק
    2. יצא מצוין!
      במיוחד העיגולים הפנימיים שיצאו רכים וחמימים...

      תודה ❤️

      מחק
  3. אנונימי19/10/17 10:21

    וואוו נראה מושלם !! כמה זמן ההתפחה הראשונה ? עדיף לילה ?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      התפחה ראשונית סטנדרטית, שעה וחצי-שעתיים.
      הבצק מאוד נוח לעבודה ולא דביק או שומני כך שממש אין צורך להתפיח ללילה,
      אבל אם זה מועיל מבחינת תיכנון הזמנים כמובן שאפשר. בהצלחה

      מחק
  4. נראה נעולה.
    איך מעבירים את הלחם מהתבנית לצלחת הגשה בלי לפרק אותו ובלי להפוך (שהצבעוניות תשאר כלפי מעלה)?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      פשוט מניחים ללחם להצטנן, ואז הופכים בעדינות על צלחת או מגש, מניחים צלחת נוספת מעל והופכים בזריזות שוב כדי שהפנים יהיו כלפי מעלה.
      במידה ומכינים את המאפה בתבנית מתפרקת או ברינג פשוט מסירים את הדפנות ואיך צורך להפוך אותו. בהצלחה :)

      מחק
  5. איזה כיף שחזרת! היית חסרה ♥
    הלחם נראה ממש מגרה, אני חושבת שהוא ישתלב מצויין גם עם ממרחי פסטו בטעמים שונים וממרח עגבניות מיובשות, אולי אפילו ניתן לוותר על החמאה למריחה במקרה כזה, מכיוון שהממרחים עתירי שמן זית (אין כמו ממרח ביתי איכותי).
    בתור חסרת מיקסר, אני צריכה להתכונן נפשית בכל פעם שאני מכינה מתכון שמצריך לישה :-)

    השבמחק
  6. אז במקום קנגורו הבאת לחם צבעוני..
    סך הכל תחליף מוצלח :)

    השבמחק
  7. נראה מושלם!
    במקום חמאה (לאלרגיים שבינינו) אפשר להשתמש בשמן? או משהו אחר?
    חלב כמובן שאחליף בסויה לא ממותק.
    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. היי לאל!
      שמן זית בהחלט יעשה את העבודה במקום חמאה

      מחק
    2. היי! המתכון נראה מושלם. כמה שמן זית במקום 60 גר' חמאה?

      מחק
    3. היי!
      אפשר להמיר בכמות שווה
      60 גרם שמן זית = שליש כוס
      בהצלחה

      מחק
  8. אנונימי29/10/17 12:40

    איזה יופי!!! השילוב המנצח שבין טעם מדהים למראה מושלם.
    בעקבות המתכון הצבעוני הזה, עולה לי לרעיון למפגש חברות מחר - לחמניות בשני צבעים. מתכננת בעז"ה כל לחמניה ללפף משתי רצועות צמודות בצבעי ירוק-אדום. ירוק - עשבי תיבול קצוצים (שמיר, פטרוזיליה, בזיליקום וכו'. מתלבטת אם מתאים כאן זעתר, נראה לי שלא...) אדום - עגבניה ופלפל קלויים וטחונים עם מעט שמן ופלפל אדום. אחזור לעדכן!

    השבמחק
    תשובות
    1. זה נשמע מעולה
      גם לי המתכון הזה עשה חשק ללחמים בצבעים :)
      ספרי איך יצא!

      מחק
  9. אנונימי30/10/17 21:09

    טוב, חזרתי לעדכן.
    היה איזשהו פער בין תכנון למציאות... הכנתי כמה לחמניות מלופפות בשני צבעים, אבל הצבעים לא היו מספיק עזים (כנראה לא שמתי מספיק ציפוי), ואחרי האפיה הם כמעט לא הורגשו, וגם העבודה היתה די איטית ומעצבנת, כך שאת שאר הכמות קלעתי כרגיל ואת התיבול משחתי מלמעלה. בכל מקרה יצא טעים! :)
    לסיכום: זה אפשרי, עדיין לא התייאשתי. אני צריכה פשוט יותר סבלנות וזמן...

    השבמחק
    תשובות
    1. כן צריך לטבול את הכדורים היטב כדי שהצבעים יבלטו, וכנראה שהקליעה מקשה על זה אבל היה לגמרי שווה לנסות. אולי אפשר לנסות את אותו הרעיון עם בצק שצבוע בעצמו בתבלינים או במחית של ירק

      מחק
  10. אין התאמה בין כמות החלב (180מ"ל) למידת הכוס (250מ"ל). מה המידה הנכונה?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      טוב ששמת לב, הכמויות במ"ל נכונות אבל בהמרה לכוסות נשמטה בטעות גורלית המילה "שלושת רבעי" לפני המילה כוס, תיקנתי. מתנצלת ובהצלחה :)

      מחק
  11. נראה מדהים (אבל כל מה שאת מפרסמת נראה מדהים)!
    האם אפשר לאחר ההרכבה להתפיח התפחה שניה לילה במקרר, או שזה יותר מידי זמן?
    ושאלה נוספת, בזיליקום במקום פטרוזיליה יעבוד או שהצבע יהיה פחות חזק?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי ליאת!
      תודה על המחמאה, זה באמת לחם כיפי במיוחד :)
      בנוגע לשאלות- נראה לי שבזיליקום יכול לעבוד במקום פטרוזיליה, גם אם הצבע ידהה מעט זה עדיין יהיה טעים. כמו כן התפחה למשך הלילה תהיה ארוכה מדי לדעתי במקרה הזה, אבל אפשר לבצע את ההתפחה הראשונה ללילה אם רוצים. בהצלחה ונשנוש נעים!

      מחק
  12. אנונימי23/11/17 06:13

    זה נראה מושלם ברמות!
    האם אפשר להתפיח כשזה כבר בצורת כדורים למשך לילה במקרר ורק לאפות בבוקר?
    מה הדרך הטובה להקפיא ולהגיש, כדי שיהיה טרי כשצריך?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      פוחת ממליצה להתפיח ככדורים למשך הלילה, זמן ההתפחה יהיה ארוך מדי לדעתי, אבל אפשר לבצע את ההתפחה הראשונה ללילה אם רוצים ולמחרת ליצור כדורים ולאפות - זו הדרך המומלצת ביותר. אם רוצים אפשר גם להקפיא את המאפה הטרי לאחר האפייה (הייתי עוטפת היטב ומקפיאה יחד עם התבנית) ולהפשיר בטמפרטורת החדר. בהצלחה וזלילה נעימה

      מחק
  13. הכנתי את המתכון פעמיים - פעם אחת בגרסא כפי שמופיעה במתכון, ופעם שנייה בגרסא הטבעונית(!), בשתיהן יצא מדהים, והטבעונית הייתה לא מאוד שונה בטעמים מהמקור.
    על מנת לטבען אומנם קצת "רימיתי" אבל לאחר שטעמתי את התוצאה זה היה שווה הכל. במקום הקמח והשמרים השתמשתי ב-600 גר' קמח שמרים של אסם,את הביצים פשוט השמטתי, את החמאה המרתי בשמן זית, והחלב במים כפי שהומלץ.
    מסתבר אלו הפשרות שצריך לעשות כשאתה האופה במשפחה טבעוני (: אבל כיף גדול שזה מתאפשר בכזאת קלות. אז תודה לך שוב פייה יקרה על מתכון מעולה!

    השבמחק

Print Friendly and PDF
כל הזכויות שמורות ל"פיית העוגיות". אין להעתיק או לעשות שימוש בחומרים ללא אישור מפורש. מופעל על ידי Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...