יום שלישי, 24 בינואר 2017

לחם חלב רך במיוחד

 


הרגע הכי אהוב עליי בשבוע כולו, מגיע ביום שישי בשעות הבוקר המאוחרות, לקראת הצהריים.
סוף השבוע רק התחיל וכולו פרוש לפני כמו מרבד,
מלא בציפייה לכל הדברים שאספיק, לכל האוכל הטעים שייאכל,
ולשעות המנוחה שסוף סוף מצפות לי שאנמנם בהן עד כלות.





אחריי שסיימתי להעמיד אוכל לשבת,
עשיתי קניות, הלכתי למכולת או עברתי בדואר או בבנק,
מגיע עבורי רגע ההיילייט השבועי-
הרגע בו אפשר לקפוץ ראש לתוך הטריינינג, להתרפק רגל על רגל בסלון,
ולהתענג על סנדוויץ' מחלה טרייה.

שימו בצד את כל העוגות שבעולם,
אין סיפוק גדול יותר בשבילי מלנגוס בשתי פרוסות שמנמנות של חלה רכה, שרק הבוקר נאפתה.
אבל סיפוק גדול עוד יותר, יהיה לנגוס בלחם או בחלה טרייה שזה הרגע אפיתם בעצמכם.





קבלו את בת דודתה של החלה המרובעת המוכרת לנו-
לחם חלב רך במיוחד בהשראה אסיאתית, אוורירי מאוד ובעל מרקם פלאפי,
שמכינים בתבנית של לחם בקלות רבה, מבלי להסתבך עם קליעת 6 רצועות לחלה.

בבצק הפעם אין שום תוספת של שמן וגם לא חמאה,
ובמקומו הוא מועשר בחלב ובשמנת מתוקה, שמעניקים בצק נוח מאוד לעבודה, 
ולחם בעל טעם חלבי ומרקם רך, פלאפי ונעים במיוחד.

כדי שלא תסתבכו, הפעם גם נתתי מעצמי וצילמתי עבורכם תמונות מתהליך עיצוב הכיכר, 
אותן תוכלו לראות בגוף המתכון. אפייה נעימה וטעימה!






כמה דברים לפני שמתחילים:


- המתכון מניב 2 כיכרות לחם בתבניות סטנדרטיות,
  או כיכר לחם גדולה בתבנית לחם ארוכה וגבוהה או רחבה במיוחד כמו בתמונה (תבנית קסטן),
  (לדוגמא- 30x13 בגובה 10 ס"מ, או 30x10 בגובה 13 ס"מ)

כדי לזרז את זמני ההתפחה בימים הקרים, ניתן להתפיח את הבצק כשהוא מכוסה היטב,
  בתוך תנור שחומם ל-50 מעלות ולאחר כובה.

- ניתן להכין את הבצק מראש, להתפיח חצי התפחה בטמפרטורת החדר ולאחר לעטוף את הקערה היטב
  בניילון נצמד ולהשאיר לתפוח בקירור למשך הלילה.

- ניתן להוסיף ללחם 30 גרם אבקת חלב לתוספת רכות, למי שיש בבית.

כמו כל הלחמים הביתיים, גם לחם זה במיטבו ביום ההכנה,
  ניתן להקפיא את הלחם המוכן בתום האפייה ולהפשיר בעת הצורך.




לחם חלב רך במיוחד


החומרים ל-2 כיכרות או כיכר אחת גדולה במיוחד:
240 מ"ל (כוס) חלב
160 מ"ל (שני שליש כוס) שמנת מתוקה 32-38%
600 גרם (4 כוסות ורבע) קמח
2 כפות קורנפלור
 10 גרם שמרים יבשים או 30 גרם שמרים טריים
80 גרם (שליש כוס ועוד כף) סוכר
9 גרם (2 כפיות מחוקות) מלח
1 ביצה גדולה

להברשה:
ביצה טרופה

אופן ההכנה:
מערבבים יחד חלב ושמנת מתוקה, ומחממים במיקרוגל או בסיר קטן עד לקבלת נוזל חמים למדי אבל לא רותח.
במערבל חשמלי עם וו הלישה מערבבים קמח, קורנפלור, שמרים וסוכר. 
מוסיפים את המלח והביצה ומעבדים קלות להטמעה.
מוסיפים את החלב והשמנת החמימים בהדרגה תוך כדי עירבול עד לקבלת בצק אחיד.
מוסיפים ללוש במשך 12-14 דקות נוספות לתערובת חלקה, אלסטית ודי דביקה.
מעבירים לקערה מקומחת קלות, מכסים ומניחים לתפוח עד להכפלת הנפח.

מוציאים את האויר מהבצק, מחלקים את הבצק ל-4 חלקים,
(או ל-6-8 חלקים במידה ומכינים 2 כיכרות ב-2 תבניות), ומעצבים כל חלק לכדור.
מכסים ומניחים לבצק לנוח ל-15 דקות.

מרדדים כל כדור בצק במערוך לקבלת צורת פיתה שמנמנה.
מקפלים את השליש הימני של כל עיגול בצק כלפי המרכז, ולאחר מקפלים את השליש השמאלי מעליו.





הופכים את הבצק כך שקו החיבור כלפי מטה, ומרדדים אותו לאורכו לקבלת רצועת בצק ארוכה של 30 ס"מ.
במידה והבצק עושה שרירים ומתכווץ  קצת תוך כדי הרידוד, מכסים אותו שוב ונותנים לו לנוח לפני שממשיכים.




הופכים חזרה את הבצק כך שהחלק היפה והחלק יותר שלו פונה כלפי מטה,
ומגלגלים את רצועת הבצק כמו רולדה לשבלול בצק שמנמן.
חוזרים על הפעולה עם שאר חלקי הבצק, ומעמידים את שבלולי הבצק בתבנית במרווחים שווים, 
כשצורת השבלול פונה כלפי חוץ. מכסים את התבנית ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו.





מחממים תנור לחום בינוני 170 מעלות.
מברישים את הבצק בביצה טרופה, ואופים את הלחם במשך 50-60 דקות לכיכר גדולה, 
או קצת פחות במידה ואופים 2 כיכרות, עד שהלחם מקבל גוון זהוב-שחום ומשמיע סאונד חלול כשנוקשים בו.
הלחם נוטה להשחים מאוד במהלך האפייה, וכדאי לכסות אותו בנייר אלומיניום לאחר שהשחים בצורה מספקת 
כדי לשמור על הגוון הרצוי. אם רוצים שהלחם ישחים בצורה שווה גם בדפנות, ניתן לחלץ אותו מהתבנית בעדינות לאחר צינון קל, להעביר אותו בעדינות לרשת או לתבנית אפייה ולאפות כ-10 דקות נוספות להזהבה (למרות שבמקרה הזה דווקא כשהוא לבנבן יותר בצדדים הוא הרבה יותר רך וטעים!)




26 תגובות:

  1. טוב זה מושלם!

    השבמחק
  2. יש לך רעיון להחלפת מוצרי החלב? שהחלה תהיה פרווה...

    השבמחק
    תשובות
    1. אנונימי25/1/17 10:52

      לשמור לשבועות

      מחק
    2. התוצאה המירבית תתקבל כשהלחם חלבי (גם מבחינת טעם וגם מבחינת רכות)
      אבל אפשר גם להכין אותו עם חלב סויה במקום החלב ועם קרם קוקוס כתחליף לשמנת.


      מחק
  3. אנונימי25/1/17 11:28

    איפה קונים אבקת חלב?

    השבמחק
    תשובות
    1. בחנויות האפייה המובחרות, לפעמים אפשר למצוא גם בחנויות תבלינים בשוק.
      מאוד משדרג כתוספת ללחמים ולחמניות ומוסיף רכות לבצק.

      מחק
    2. אורן גירון אומר בקורסים שלו שאפשר להשתמש במטרנה (לא צימחית/סימילאק, יש להם טעם לוואי)

      מחק
  4. קוקי זה מושלם!!

    השבמחק
  5. מהמם! איפה מוצאים תבנית כזאת?

    השבמחק
    תשובות
    1. תבדקי בחנויות אפייה מתמחות, נקראת "תבנית קסטן",
      והיא מגיעה גם עם מכסה שאפשר לסגור ולקבל כיכר לחם מרובעת לגמרי :)

      מחק
  6. שלום, האם אפשר להכין את זה בצורת חלה? תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      שאלה טובה :) לא ניסיתי אבל נשמע לי אפשרי.
      עכשיו אני לגמרי סקרנית לנסות! ספרי לי איך יצא

      מחק
  7. מושלם מושלם. אכין מיד אחרי המבחן האחרון לתואר. :)
    האמת שיש לי תבנית קסטן, אבל אני שוקלת להכין בתבניות קטנות יותר. מה הגודל של תבנית לחם סטנדרטית פלוס מינוס?

    השבמחק
    תשובות
    1. אני אפיתי אותו בתבנית גדולה, אבל אפשר להשתמש בתבניות קטנות של קרוב ל-22x10,
      או כל תבנית אחרת באזור שיש לך בבית, הגובה פשוט יתאזן בהתאם.
      (כאן התקבלה כיכר ארוכה, ומאוד גבוהה כמו חלה מרובעת של שבת)

      מחק
  8. אז הכנתי פעם לחמניות חלב, אבל צורת ההכנה היתה קצת שונה משלך (ולא היתה שם שמנת מתוקה!). נראה לי שלא תהיה ברירה, איאלץ לנסות להכין, כאילו.. זה בכל זאת נראה מושלם והכל. אם צריך, אז צריך, לא?

    השבמחק
  9. איזה יופי! נראה כ"כ רך וטעים שממש מתחשק לגנוב חתיכה.
    שותפה לגמרי לאהבה שלך לחלה טרייה, לדעתי אין שום דבר בעולם ששווה לטעמה (עם כל הכבוד למתוקים, ויש הרבה כבוד).

    השבמחק
  10. האם אפשר להשתמש בקמח שמרים?

    השבמחק
  11. מכיוון שהמתכונים שלך תמיד מושלמים, במסגרת החיפוש אחרי מתכון לחמניות בי"ס החלטתי לנסות גם את זה.
    ובכן-כרגיל.פשוט מושלם :)
    את הבצק חילקתי לכדורים של 110 גרם, אפשר גם פחות. הלחמניות מעט מתוקות לטעמי ובפעם הבאה אוריד קצת בסוכר.
    אין עליך! המתכונים שלך הם 100% הצלחה, תמיד!

    השבמחק
    תשובות
    1. הוסמקתי עד מעל לאף :) תודה תודה!
      וכיף שהצליח

      מחק
  12. אחוזי השומן של השמנת משנים?
    יכול להיעשות עם שמנת 15%? 32%?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי
      שאלה מאוד במקומה, כדאי להשתמש בשמנת מתוקה להקצפה של 32-38%
      מאחר וזו תוספת השומן היחידה במתכון בהיעדר חמאה או שמן. אעדכן גם במתכון. בהצלחה

      מחק
  13. אנונימי15/2/17 00:06

    המתכונים שלך אכן מושלמים ותמיד תמיד מצליחים :)
    אני מכירה את הלחם הזה מזמן ותוהה האם יש מתכון פרווה שיתן תוצאה דומה?
    לאחרונה ביתי אובחנה כאלרגית לחלב מה שהופך את כל עניין האפיה למעט יותר מאתגר.
    במיוחד הלחמים והעוגות.
    אשמח לעצה

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה :)
      בעוגות עניין הפרווה יותר מסובך, במקרה של לחמים ומאפי שמרים אפשר להסתדר יותר בקלות.
      לא ניסיתי את המתכון הספציפי בגירסת פרווה, אבל לדעתי בהחלט יצא טעים גם בשימוש בחלב סויה במקום החלב ועם קרם קוקוס כתחליף לשמנת. ברבים ממאפי השמרים אפשר גם להחליף את החמאה בשמן או כמובן בשמן קוקוס, תלוי בבצק. בהצלחה וספרי לי איך יצא

      מחק

Print Friendly and PDF
כל הזכויות שמורות ל"פיית העוגיות". אין להעתיק או לעשות שימוש בחומרים ללא אישור מפורש. מופעל על ידי Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...